Giant Pandas: fakti par karizmatisko melno un balto lāču


Milzu pandas ir lāči, kas ir dzimtā Ķīnā, kur tās tiek uzskatītas par nacionālo dārgumu. Neskatoties uz viņu augsto statusu, milzu panda (Ailuropoda melanoleuca) populācijas ir neaizsargātas: saskaņā ar Smithsonian nacionālo zooloģisko dārzu dzīvo savvaļā mazāk nekā 1900. Apmēram 300 dzīvo zooloģiskajos dārzos visā pasaulē.

Daudzus gadus zinātnieki jautāja, vai pandas bija sava veida lācis, jenots vai kaut kas viss. Bet daudzas ģenētiskās studijas ir skaidri parādījušas, ka pandas ir viena veida lāči, saskaņā ar San Diego Zoo.

To sauc arī par lielām pandām, partiju krāsas lāčiem, bambusa lāčiem un baltajiem lāčiem, milzu pandas atšķiras no citām pandām pēc to lielā izmēra un melnbaltajām krāsām. Viņu drosmīgā krāsošana nodrošina maskēties – milzu pandas ir gandrīz neredzamas blīvos bambusa plāksteros, saskaņā ar Smithsonian National Zoo.

Milzu pandas augt ir 27 līdz 32 collas (70 – 80 centimetri) garas plecu garumā, no 4 līdz 5 pēdām (1,2 līdz 1,5 m) garas un var svērt līdz 275 kg. (125 kilogrami), saskaņā ar San Diego zooloģisko dārzu to lielums ir aptuveni tāds pats kā amerikāņu melnais lācis. Salīdzinājumam, milzu panda tālā radniece, sarkanā panda, ir tikai 20 līdz 26 collas (50 līdz 65 cm) augsts un sver 10 līdz 20 lbs. (4,5 līdz 9 kg).

Savvaļā, milzu pandas atrodamas tikai attālos, kalnu reģionos centrālajā Ķīnā, Sichuan, Shaanxi un Gansu provincēs, saskaņā ar Nacionālo zooloģisko dārzu. Šajā rajonā, no 5000 līdz 10 000 pēdu augstuma (1,524 – 3,048 m), ir vēsie, slapji bambusa meži, kas ir milzīgs panda zvanu mājās. Lielie lāči padara to dens no dziļurbumiem vai skujkokiem, kas sastopami mežā.

Milzu panda apetīte bambam ir neapmierinoša. Viņi ēd bambusu 12 stundas dienā, kas palielina līdz 28 lbs. (12,5 kg) bambusa katru dienu, saskaņā ar National Geographic. Milzu pandām ir īpašs kauls, kas stiepjas no viņu plaukstām, ko sauc par "pseido-īkšķi" saskaņā ar San Diego Zoo. Viņi izmanto savu pseido-īkšķi, lai turētu un manipulētu ar bambusu.

Bambuss ir salīdzinoši zems barības vielu daudzums, tāpēc pandas ir jāēd tik daudz. Lai iegūtu dažādas barības vielas, pandas ēd dažādas bambusa augu daļas un meklēs bambusu, kas dīgst jaunus dzinumus un lapas (jaunie dzinumi un lapas satur vairāk barības vielu, ieskaitot kalciju, slāpekli un fosforu) dažādos laikos. gadā. Vasarā gigantiskās pandas uzbrauks 13 000 pēdu (3962 m) augstumā virs savas mājas zonas, lai barotu, saskaņā ar National Geographic.

Dažreiz nav pietiekami daudz bambusa, lai uzturētu lielos lāčus, tāpēc milzu pandas dažkārt papildinās savu bambusa diētu ar grauzējiem, zivīm, kukaiņiem vai putniem.

Lielākoties milzu pandas ir vientuļi. Viņiem nepatīk būt ap citiem pandas tik daudz, ka viņiem ir paaugstināta smarža, kas ļauj viņiem uzzināt, kad tuvumā ir cits panda, tāpēc to var izvairīties saskaņā ar National Geographic. Ja viņi nonāk saskarē viens ar otru, viņi sagrauj, satriekt un iekost viens otru, līdz viens atdos un atstās.

Vidēji milzu pandas teritorija ir aptuveni 1,9 kvadrātkilometri. Lai atzīmētu savu teritoriju, milzu pandas izplata vaskveida smaržu marķieri no smaržas dziedzera zem viņu astes. Citas milzu pandas, iespējams, var pateikt dzimumu, vecumu, reproduktīvo stāvokli, sociālo statusu un vairāk, sniffing spēcīgo marķieri, saskaņā ar San Diego Zoo.

Vienīgais laiks, kad milzu pandas meklē viena otru, ir pavasara pārošanās laikā. Vīrieši izmantos savu jutīgo smakojošo spēju, lai izģērbtu sievieti, kad tā ir gatava uzņemt. Mātītes mate reizi divos līdz trīs gados.

Vīriešu pandām, tāpat kā daudziem citiem zīdītājiem (bet ne cilvēkiem), ir dzimumloceklis, kaula stienis dzimumlocekļa mīkstajos audos. Vairumā lāču tas ir taisns un virzīts uz priekšu. Tomēr milzu pandās tas ir S veida un virzīts atpakaļ, saskaņā ar dzīvnieku daudzveidības tīmekļa vietni.

Vidējais grūtniecības laiks ir 135 dienas, bet svārstās no 100 līdz 180 dienām. Mātītes dzemdē vienu vai divus mazuļus (lai gan otrais mazulis parasti neizdzīvo), kas sver tikai 3–5 unces (85–142 gramus) un ir aptuveni sviesta lieluma lielums, saskaņā ar San Diego Zoo. Kubi ir pilnīgi akli apmēram 50 līdz 60 dienas un sāk indeksēt aptuveni 10 nedēļu vecumā. [Gallery: Baby Panda Pics]

Cubs sāk ēst bambusu no 7 līdz 9 mēnešiem un turpina barošanu līdz 18 mēnešu vecumam, kad mazulis ir atšķirts un nosūtīts dzīvot atsevišķi. Sieviešu milzu pandas sasniedz briedumu 4-5 gadus veciem un vīriešiem vecumā no 6 līdz 7 gadiem.

Pandas ir vislielākās visu lāču sugas, saskaņā ar San Diego Zoo. Tas, kas būtu līdzīgs jēra vai kazu mazuļa skaņai, ir viena no īpašākajām panda vokalizācijām un parasti tiek izmantots kā sveiciens. Citas vokalizācijas ir honks, huffs, mizas un mīksti, savukārt mazuļi bieži vien sagrauj un izspiež.

Milzu pandas ir zināmas kā ziņkārīgas un rotaļīgas. Saistībā ar San Diego zooloģisko dārzu nebrīvē viņi bieži vien spēlējas ar bagātināšanas priekšmetiem, piemēram, rotaļlietām un mīklām, kā arī veicot somersaults.

Pandas var izdzīvot uz bambusa diētas, jo, tāpat kā trīskāršotajam slotam, viņiem ir zems metabolisms.

Pandas var izdzīvot uz bambusa diētas, jo, tāpat kā trīskāršotajam slotam, viņiem ir zems metabolisms.

Kredīts: Fuwen Wei

Starptautiskā dabas un dabas resursu saglabāšanas savienība (IUCN) kategorizē milzu pandas kā neaizsargātas. Tas ir uzlabojums salīdzinājumā ar milzu panda statusu 1980. gados, kad IUCN tos uzskaitīja kā retus. Kad pēdējais novērtējums tika veikts 2014. gadā, milzu panda iedzīvotāju skaits palielinājās.

Ķīnā ir 67 panda rezerves, kas Pasaules savvaļas dabas fondā norāda, ka tās aizsargā apmēram divas trešdaļas no milzīgajām pandām savvaļā un vairāk nekā 50 procentiem no milzu panda dzīvotnes.

Papildu resursi:

Šo rakstu atjaunināja Live Science Contributor Rachel Ross 2019. gada 15. martā.