Starptautiskie studenti saskaras ar imigrācijas šķēršļiem Trump – TechCrunch


Šoruden gandrīz pusmiljons starptautisko studentu uzsāks vai atgriezīsies STEM grādu programmās ASV koledžās un universitātēs. Ja esat starp viņiem, apsveicam – ar nepacietību gaidīsim, kad jūs absolvēsit talantus alkstošās ASV tehnoloģiju firmas. Bet ir arī sliktas ziņas: Zem pašreizējie imigrācijas noteikumi, pāreja no studentu vīzām uz darba vīzām var būt sarežģīta, tāpēc ir svarīgi saprast, kas ir vajadzīgs un kā jaunākie politikas grozījumi varētu ietekmēt jūsu ceļojumu.

Teorētiski ir lielisks laiks būt STEM absolventam. Paredzams, ka ASV STEM darba vietu skaits palielināsies par gandrīz 11% – jeb aptuveni 10,3 miljoni pozīciju – no 2016. gada līdz 2026. gadam – ātrāk nekā visas ASV profesijas. Tomēr praksē starptautiskiem studentiem var būt grūti nodrošināt pastāvīgu uzturēšanos Amerikas Savienotajās Valstīs. H-1B kvalificēta strādnieka vīzu sistēma ir slikti aizsērējis; a federālā tiesas prāva varētu uzlauzt durvis daudziem STEM absolventiem, un Baltais nams satricina abus prasmīgs darbinieks un students vīzu sistēmas.

Bet nevajag izmisumā: Amerikas Savienotajās Valstīs joprojām ir ceļš uz nākotni – jūs vienkārši varētu saskarties ar bedrainu braucienu. Neatkarīgi no tā, vai sākat studijas vai gatavojaties absolvēt studijas, ir svarīgi saprast savas iespējas.

Nodarbinātības vīzas iegūšana

An uz nodarbinātību balstīta zaļā karte prasa izpildvaras līmeņa darbu, patiesi ārkārtas ziņojumu vai darba devēju, kurš vēlas iekasēt tūkstošiem dolāru lielas nodevas un darba sertifikācijas izmaksas. Tā kā ir grūti iegūt zaļo karti, vairums STEM studentu tiecas pēc H-1B vīza, kas ļauj strādāt pie noteikta ASV darba devēja līdz sešiem gadiem. Tas nav pastāvīgs risinājums, bet tas var būt noderīgs palaišanas plāns jūsu karjerai.

Pat iegūt H-1B nav viegli. H-1B ir ciets vāciņš: šogad vairāk nekā 200 000 pretendentu pieteica tikai 85 000 vīzu. Adresāti tiek atlasīti, izmantojot loterija, un, lai gan jūs varētu nolaist H-1B savā pirmajā mēģinājumā, daudziem tehnikas darbiniekiem ir jāmēģina vēlreiz – atkal un atkal, un vēlreiz – pirms viņiem beidzot paveicas.

Tikmēr starptautiski studenti parasti sāk izmantot pagaidu darba atļauju, izmantojot studentu vīzu, līdz viņi pārceļas uz H-1B.

Padziļināsimies sīkāk par to, kas atļauts saskaņā ar jūsu studenta vīzu:

Ja atrodaties F-1 vīzā

GettyImages 961623304

Attēls, izmantojot vietni Getty Images / South_agency

F-1 studenta vīza ir viena no galvenajām uzbrauktuvēm ASV tehnoloģiju nozarē ārzemēs dzimušiem darba ņēmējiem. Lielā mērā tas notiek pateicoties Buša un Obamas laikmeta izmaiņām, kas paplašināja Opcionālās praktiskās apmācības (OPT) programmu, kas ļauj F-1 turētājiem pēc absolvēšanas strādāt no 12 līdz 36 mēnešiem Amerikas uzņēmumos.

Absolventi, kuriem ir vairāki STEM grādi (piemēram, bakalaura un maģistra grādi), var arī apvienot savus OPT periodus, kopumā strādājot līdz sešiem gadiem, pirms pāriet uz citu vīzu. Šīs ir lieliskas ziņas, jo katrs OPT gads ir vēl viena iespēja spēlēt H-1B loteriju, palielinot vīzas iegūšanas iespējas.

Lai izmantotu OPT, jums būs jāsaņem a darba atļauja (“Nodarbinātības atļaujas dokuments” vai EAD), kad tuvosies skolas beigšana. Jums būs arī jāiesniedz pieteikums vīzu pagarināšanai, lai maksimāli izmantotu tiesības uz OPT.

Ja atrodaties J-1 vīzā

Līdzīgi kā F-1, J-1 vīza ir paredzēta studentiem, kas iesaistīti kultūras apmaiņas programmās vai kuri saņem ievērojamu finansējumu no valdībām vai institūcijām.

Būdams J-1 students, jūs nesaņemsit izvēles tiesības, bet gan 18 mēnešus Akadēmiskā apmācība (AT). Jebkura prakse vai darbs, ko veicat studiju laikā, tiks ņemts vērā jūsu AT piešķīrumā, tāpēc ir iespējams pabeigt grādu, ja atlicis mazāk nekā 18 mēnešu darba atļauja. Un, lai arī pēcdoktorantūras pētījumiem ir pieejams otrais 18 mēnešu AT periods, STEM grādu īpašniekiem to automātiski nepagarina: Kad jūsu 18 mēneši būs pagājuši, jums būs jāatstāj ASV.

Ir vēl viena piezīme: daudzām J-1 vīzām ir a mājas uzturēšanās prasība (HRR), pieprasot īpašniekiem atgriezties dzimtenē divus gadus pirms a darba pamatā vai ģimenes sponsorēts ASV vīza – tā vai pieteikties uz HRR atbrīvojumu.

Ja atrodaties M-1 vīzā

M-1 vīza to izmanto tehnisko un profesionālo skolu studenti, nevis akadēmiskās programmas. Tā kā studentu vīzas iziet, tas ir ļoti ierobežojošs: jūs nevarēsit strādāt ārpus universitātes pilsētiņas un strādāt ilgāk par sešiem mēnešiem. Jūs arī nevarēsit pārslēgties uz F-1 vīzu, un jums nebūs viegli pāriet uz H-1B. Ja cerat ilglaicīgi uzturēties Amerikas Savienotajās Valstīs, rūpīgi pārdomājiet, vai M-1 ir piemērots jums.

Nav sakārtots neviens darbs?

Ja jums nav darba piedāvājuma, ir arī citi veidi, kā palikt ASV pēc studijām. Viena no populārākajām iespējām ir iestāšanās maģistrantūrā: maģistra grāda iegūšana varētu pagarināt studenta vīzu par gadu vai diviem, savukārt, paaugstinot doktora grādu, jūs varētu iegūt vairākus papildu gadus. Faktiski padziļināts ASV grāds efektīvi atrodas zem jostas dubultā jūsu izredzes iegūt H-1B tajā pašā loterijā.

Ja nevarat atrast darbu un nevēlaties turpināt studijas, jums būs vajadzīgas ģimenes saites ar ASV pilsoni vai likumīgu pastāvīgo iedzīvotāju (zaļās kartes turētāju). Ja esat viena tiešais radinieks (piemēram, laulātais vai bērns), tad viss ir salīdzinoši vieglāk: jums ir skaidrs ceļš uz ģimenes balstīta zaļā karte, kas ļauj pastāvīgi dzīvot un strādāt Amerikas Savienotajās Valstīs. Tas ir taisnība pat tad, ja laulības laikā esat kļuvis par ģimenes locekli: jūs varēsit iegūt uz laulībām balstīta zaļā karte ātrāk un vienkāršāk nekā H-1B vai cits Nodarbinātības zaļās kartes.

Ja esat pagaidu vīzas, piemēram, H-1B vai O-1 vīzas turētāja, dzīvesbiedrs vai bērns, parasti varat iegūt apgādājamā vīzu. Šādas vīzas bieži ļauj studēt, bet pēc absolvēšanas jūs nevarēsit pretendēt uz OPT. Tam arī kļūst arvien grūtāk H4 vīzu turētāji darba atļauju iegūšanai, tāpēc nerēķinieties ar apgādājamā vīzas izmantošanu, lai uzsāktu savu karjeru Silīcija ielejā. Daudzos gadījumos OPT joprojām ir labāks tramplīns H-1B vai zaļajai kartei.

Ja persona, kura apgalvo, ka tu esi apgādājama piesakās uz pastāvīgu dzīvesvietu, jūs, iespējams, varēsit iegūt zaļo karti, izmantojot “atvasinātos” ieguvumus, kas nozīmē, ka viņu zaļās kartes atbilstības kritēriji ir tieši jums.

Nākamais solis: atzīmējiet savu kalendāru

GettyImages 1132448431

Attēls caur Getty Images / normāliem

Neatkarīgi no tā, kāds imigrācijas statuss jums pašlaik ir vai ko vēlaties iegūt, jums būs jāplāno uz priekšu. Dažos gadījumos jums, iespējams, būs jāsāk plānot nākamais solis gandrīz tiklīdz sākat studijas, lai pārliecinātos, ka jūs nepaliekat bez derīgas vīzas.

  • Par maģistrantūras studijas: Atjauniniet esošo studenta vīzu pirms 60 dienu labvēlības perioda beigām (F-1 vīzām) vai 30 dienu labvēlības perioda beigām (J-1 vīzām) pēc programmas pabeigšanas datuma, kas norādīts jūsu Studentu un apmaiņas apmeklētāju informācijas sistēmas (SEVIS) ierakstā, un I-20 vai DS-2019 forma.
  • Par F-1 OPT: Piesakies ne ātrāk kā 90 dienas pirms un ne vēlāk kā 60 dienas pēc studiju pabeigšanas. Ja jūsu oficiālais pabeigšanas datums ir, piemēram, 2020. gada 1. jūnijs, varat pieteikties uz OPT laika posmā no attiecīgā gada 3. marta līdz 31. jūlijam.
  • Par J-1 AT: Piesakieties neilgi pirms programmas beigām. Jūsu skola atvieglos jūsu AT pieteikšanos un pats noteiks termiņu dokumentu noformēšanai pirms mācību beigām, taču AT ir jāsāk ne vēlāk kā 30 dienas pēc programmas pabeigšanas.
  • Par H-1B vīzas: Spēlēt gada vīzu loterija notika aprīļa sākumā. Jums būs nepieciešams darba piedāvājums, kas jau iepriekš sagatavots no darba devēja, kurš vēlas jūs sponsorēt. Jūs nevarat sākt strādāt, kamēr jūsu H-1B nav apstiprināts, ja vien jums nav atsevišķas darba atļaujas, izmantojot OPT, AT vai kādus citus līdzekļus.
  • Par Nodarbinātības zaļās kartes: Laika skala ir atkarīga no jūsu noteiktās zaļās kartes kategorijas, taču jūs parasti gaidīsit mēneši vai gadi.
  • Par zaļās kartes laulībā ar ASV pilsoni: Parasti jūs gaidāt 10–13 mēneši, taču pa to laiku jūs varēsit uzturēties Amerikas Savienotajās Valstīs, pat ja jūsu studenta vīzas termiņš beigsies.
  • Par zaļās kartes laulībā ar pastāvīgo iedzīvotāju: Parasti jūs gaidāt 29–38 mēneši, taču pirmajai jums būs nepieciešama cita derīga vīza, piemēram, F-1, kurai nav beidzies derīguma termiņš 11–15 mēneši.
  • Par ģimenes zaļās kartes (izņemot ASV pilsoņu laulātajiem un bērniem): Jūs varētu saskarties ar ilgi jāgaida atkarībā no jūsu attiecībām ar sponsoru, kurš sponsorē, un izcelsmes valsts.

Neatkarīgi no jūsu plāniem, atcerieties, ka imigrācijas noteikumi pastāvīgi mainās – un reti tikai tādos veidos, kas nāk par labu jauniem imigrantiem. Ja varat, nekavējoties iesniedziet vīzas vai zaļās kartes pieteikumu, lai izvairītos no šķebinošiem pārsteigumiem.

Problēmas nāk pa līniju

Ir svarīgi ne tikai saprast pašreizējo vīzu, bet arī to apzināties ASV imigrācijas sistēma mainās – un daudzās no plānotajām izmaiņām ir sliktas ziņas pat imigrantiem ar paaugstinātu izglītību un vitāli nepieciešamajām prasmēm.

Jauno valsts nodevas noteikumspiemēram, apgrūtinās zaļās kartes iegūšanu, ja esat izmantojis sabiedriskos labumus un ļaujat ASV valdībai noraidīt jūsu pieteikumu, ja viņiem ir aizdomas, ka nākotnē jums būs grūti laiki. STEM klasēm ar stabiliem darba piedāvājumiem tas varētu nešķist lielas bažas, taču jaunais noteikums attieksies pat uz pagaidu vīzu saņēmējiem, ieskaitot H-1B, kuri vēlas pagarināt vai mainīt savu imigrācijas statusu. Vismaz tas liecina par to, cik grūts ir imigrācijas process.

Trumpa administrācija ir vērsta arī uz studentiem ar jaunu “nelikumīgas klātbūtnes” noteikumu, kas to uzliek bargi sodi par nelieliem pārkāpumiem studentu vīzu nosacījumi. Par laimi, noteikums tiek sasaistīts tiesā, taču, ja tas tiks izpildīts, tas varētu izraisīt ilgstošus turpmākas darba vīzu aizliegumus, ja pārsniegtu studenta vīzu, strādājiet neatļautā veidā vai citādi neievēro noteikumus.

Šādas izmaiņas uzsver, cik svarīgi ir rīkoties rūpīgi, nevis paļauties tikai uz savu koledžu vai darba devēju, lai vadītu jūs pareizi. Izdomājot savas imigrācijas iespējas, varat justies satriecoši – taču, kā jums var pateikt daudzi tūkstoši STEM absolventu, kas dzimuši no ārzemēm un kuri veiksmīgi veido karjeru Amerikas Savienotajās Valstīs, tas ir pūļu vērts.

Saņemiet atbildes uz aktuālajiem imigrācijas jautājumiem

Vai jums ir jautājums par sarežģīto un mainīgo imigrācijas procesu? Neierobežots var palīdzēt. Lūdzu, sūtiet savus jautājumus, kas saistīti ar imigrāciju, mūsu imigrācijas pastāvīgajai ekspertei Anjana Prasad, plkst jautājiet.anjana@boundless.com. Mēs apsvērsim jūsu jautājumu turpmākai slejai Neierobežots emuārs.